Pomidory – smak lata!

Pomidory najbardziej popularne warzywa wśród owoców. Mimo, że dostępne są przez cały rok to latem, zrywane prosto z krzaka są najsmaczniejsze. Najlepiej sprawdzają się jako dodatek do kanapek, w postaci sałatek i jako składnik popularnej zupy pomidorowej. Są niskokaloryczne (jeden średni pomidor to ok. 32 kcal) dlatego w diecie odchudzającej nie może ich zabraknąć. Zawierają duże ilości potasu. Pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dostarczają dużą dawkę witaminy E, posiadająca właściwości antyoksydacyjne. Ważną informacją jest to, że pomidor nie traci a zyskuje w trakcie gotowania. Podczas podgrzania wzrasta ilość likopenu – przeciwutleniacza, który zapobiega chorobom krążenia oraz niektórym rodzajom nowotworów.

Dlatego warto zamknąć je w słoiki by przez kolejne miesiące cieszyć się prawdziwym pomidorowym smakiem.

Domowy ketchup

  • 2 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek octu jabłkowego,
  • 2 i 1/2 łyżki ksylitolu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek/oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej/słodkiej,

Pomidory przetrzeć przez sito. Pokrojoną cebulę dusić na oliwie do miękkości. Dodać pomidory i gotować aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać przyprawy. Do wygotowanych słoików i nakrętek nałożyć domowy keczup, zakręcić i odwrócić do ostygnięcia.

Smacznego!